• ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

SAVEZ
DRAMSKIH
UMETNIKA
VOJVODINE

JAVNI POZIV ČLANOVIMA SAVEZA DRAMSKIH UMETNIKA VOJVODINE

 

 

 

Poštovane kolege,

Dramski umetnici koji su do proglašenja vanrednog stanja bili angažovani kao honorarci ili u statusu nezaposlenih, sada nemaju nikakve prihode, niti priliku da rade i zarade.

Verujemo da je želja velikog broja članova Saveza je da pomognu u prikupljanju pomoći za najugroženije kolege.

Sredstva pomoći mogu da se uplate na račun Fonda solidarnosti Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

 

Savez dramskih umetnika Vojvodine, Novi Sad, Pozorišni trg 1

Svrha uplate: Za Fond solidarnosti dramskih umetnika

Broj računa: 340-1863-64

 

Po prikupljanju sredstava Predsedništvo će formirati Komisiju fonda solidarnosti koja će prikupljenu pomoć proslediti onim našim članovima, kojima je najpotrebnije.

Srdačan pozdrav,

Predrag Momčilović, predsednik SDUV

 

Kontakt informacije:

e-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tel: (+381 21) 452-55

Projekat "Pozorište za sve"

Projekat "Pozorište za sve" obuhvata pet izvođenja predstave "Dok čekamo Godoa" u okolini Novog Sada sa namerom da publici koja nema priliku da dolazi u pozorište približi ovu vrstu umetnosti.

Ulaznice se neće naplaćivati, već će publika donositi konzerviranu hranu, odeću, školski pribor koji će se donirati Svratištu za decu i mlade i Svratištu za beskućnike u Novom Sadu.

Pre svakog igranja ekipa kostimiranih glumaca će direktno šetajući kroz glavne ulice gostujućih mesta najaviti predstavu. Na ovaj nesvakidašnji način, mladi glumci pokušavaju da ostvare neposredniji odnos sa publikom. Celokupna turneja će se snimati sa ciljem da se napravi dokumentarni film.

Predstavu "Dok čekamo Godoa" u režiji Vukašina Ranđelovića, a po motivima dela Semjuela Beketa realizovala je grupa mladih glumaca i sa velikim uspehom je izvođena na sceni Srpskog narodnog pozorišta i Kulturnog centra Novi Sad. Predstava je izvedena na više festivala u zemlji, a na Jesenjem pozorišnom Kustendorfu je osvojila Zlatni list kao najbolja predstava festivala.

 

Režija: Vukašin Ranđelović

 

Igraju:

Vladimir - PEĐA MARJANOVIĆ

Estragon - ALJOŠA ĐIDIĆ

Poco - MILOŠ LAZIĆ

Srećko - VUKAŠIN RANĐELOVIĆ

Dečak - STEFAN BERONJA

 

Gostovanja će biti realizovana:

 

Kać - u ponedeljak, 7. oktobra u OŠ "Đura Jakšić" sa početkom u 20 časova

Irig - u subotu, 19. oktobra u Domu kulture u 19 časova

Beočin - u petak, 25. oktobra u Centru za kulturu u 19 časova

Novi Sad - u subotu, 9. novembra, Kulturni centar Novog Sada u 19 časova

Futog - u petak, 15. novembra, Kulturni centar "Mladost" u 19 časova

 

ODLUKA O DODELI NAGRADE NAJBOLJEM MLADOM GLUMCU/GLUMICI NA 69. FESTIVALU ZPPV U ZRENJANINU

 

 

Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu:
rediteljka i književnica Vida Ognjenović (predsednica, Beograd), scenograf i kostimograf Miodrag Tabački (Beograd) i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović (Novi Sad), od 12. do 17. aprila 2019. godine video je 10 predstava u izvođenju sedam pozorišta.

Na završnoj sednici, održanoj 17. aprila, doneo je odluku da se nagrada najboljoj mladoj glumici, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine,  dodeli Viktoriji Plafi za ulogu dečaka Vasje u predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečjeg pozorišta Subotica.

Odluka je donesena jednoglasno.

Čestitamo mladoj koleginici i želimo joj uspeh u daljoj karijeri i pregršt nagrada. 

 

U Zrenjaninu, 17.04.2019.

 

 Autor fotografije: Jovan Njegović Drndak

 

 

 

Viktorija Palfi, mlada Zrenjaninka dobitnica nagrade SDUV za najboljeg mladog glumca/glumicu

"Zrenjaninka sam i volim to da kažem. Bavim se glumom dugo, zapravo, bavila sam se sportom i posle povrede odlučila sam da se bavim glumom. Naime, u početku sam se raspitivala, i otišla u Kulturni centar, gde i danas postoji Dramska radionica CEKOM, čiji sam bila član. Zajedno sa njima prolazila sam razne projekte i radionice, kako plesa, slikarstva, tako i glume. Najviše glume. Mnogo smo putovali, samim tim dolazila sam u pozorište, najpre, kao razvođač, bila u prilici da odgledam sve predstave, a onda i statirala u predstavi “Zbogom žohari”. Igrali smo naše predstave CEKOM-a ovde u pozorištu “Toša Jovanović”.

Posle svega toga, odlučila sam da upišem akademiju, uspela u tome, završila i trenutno sam na master studijama. Počela sam da radim u Dečjem pozorištu u Subotici i odmah sam dobila prvu glavnu ulogu, da vodim lutku Vasju, u predstavi “Izvini mama”. To je moj prvi profesionalni susret u pozorištu s lutkom, mada, imala sam susret s lutkom baš u Dramskom studiju CEKOM, igrali smo Priče iz Kockograda, u kojoj sam igrala Loptu, što je takođe bila glavna uloga. Već tada sam znala da umem s lutkom, što se i pokazalo, dobila sam nagradu. Moram naučiti da se hvalim, reč je o nagradi na Susretu profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije, u Novom Sadu, za najboljeg mladog glumca “Milena Sadžak“.

Nastavila sam rad u Subotici, predstavu “Tri musketara”, predstava bez lutaka, svojevrsna drama za decu i igram Kraljicu... To je moj drugi projekat, a u planu mi je da završim master predstavu i dođem u Zrenjanin, ali i Kikindu, Suboticu, da se upoznam sa pozorištem, da ono upozna mene. Posebno me raduje što igram za male Zrenjanince, mnogo je lep osećaj i raduje me što je ovde toliko dece i što dolaze u pozorište. Presrećna sam."

 

Tekst: Ljiljana Stupar

 

 

Savez dramskih umetnika Vojvodine